woensdag 5 juli 2017

Bullet journal

Het afgelopen jaar las ik een aantal keer over een Bullet Journal. Sommige enthousiastelingen deden zelfs de agenda uit de winkel de deur uit en maakten er zelf één. Ik volgde de berichten met interesse en de laatste weken begon het steeds meer te kriebelen. Ik ging er meer over lezen en kwam tot de conclusie dat dit best iets voor mij zou kunnen zijn, maar dan wel zonder allerlei verplichtende lijstjes, want daar krijg ik dan ook weer de kriebels van.
 
Nu is het leuke van een Bullet Journal, dat je helemaal zelf bepaalt wat je er wel en niet in zet. Er zijn eigenlijk geen regels. Wel is het handig om vooraf na te denken wat je erin kwijt wil. En om het in het begin een klein beetje gestructureerd aan te pakken. Op Pinterest zijn er veel tips te vinden over hoe je je Bullet Journal kunt opzetten. Voordat ik begon bekeek ik verschillende voorbeelden om te bedenken wat ik wel en wat ik niet wilde. Toen ik dat eenmaal wist, pakte ik het als volgt aan:
 

1. NOTITIEBOEK
Ik kocht een notitieboek zonder lijntjes voor € 2,- bij HEMA. De originele Bullet Journals zijn namelijk prachtig, maar heel duur. Ze bevatten pagina's vol met stipjes, zodat je gemakkelijk rechte lijnen kunt trekken. Eerst wilde ik ondervinden of het iets voor mij zou zijn voordat ik er veel geld aan ging uitgeven. Verder schafte ik een zwarte fineliner aan en een geodriehoek. Ook een potlood en een gum zijn handig, als je een perfectionist bent zoals ik. ;-) Ook een doosje kleurpotloden, washitape en dubbelzijdig plakband horen bij mijn basisuitrusting.


2. INDEX & KEYS
De eerste pagina's reserveerde ik voor een inhoudsopgave en zogenaamde keys, eigenlijk een soort van legenda met tekens die je gebruikt.

3. DELEN
Het notitieboek deelde ik in in vier delen. Heel handig van mijn notitieboek is dat het al bestaat uit vier delen: twee delen met bruine pagina's en twee delen met crèmekleurige pagina's. Het is daardoor ook heel duidelijk op welke pagina (die waar de kleur wisselt) er een nieuwe deel begint. Om het nog wat extra te markeren gebruikte ik washitape op de rand van de pagina. Per deel start ik opnieuw met pagina's nummeren.

Deel 1 werd bij mij de agenda per maand, met een beknopte maandkalender, een habit tracker en een overzicht van wat we hebben gegeten (handig als ik weer eens geen inspiratie heb).


Voor de maand juli maakte ik er nog een sleep log bij, een soort van stok achter de deur om op tijd naar bed te gaan.


Deel 2 gaat over mijn blog, over haakprojecten die ik nog wil doen en ideeën om uit te werken.


Deel 3 gaat over mijzelf, met lijstjes van dingen waar ik blij van word.


Zo maakte ik bijvoorbeeld een lijst van mijn favoriete liedjes.


En op sommige pagina's tekende ik gewoon wat omdat ik daar zin in had.


Deel 4 zijn lijstjes en dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld de schoolvakanties van aankomend schooljaar of een lijst van dingen die we nog moeten regelen voor de tuin. Ook verlanglijstjes staan hier, van mezelf en van anderen, die op het moment dat ik het vraag nooit iets weten. Of recepten die ik binnenkort eens wil proberen of die ik steeds moet opzoeken.


Ook komen hier lijstjes die totaal onnodig zijn, maar gewoon leuk zijn om te maken.


Alle gevulde pagina's komen keurig in de inhoudsopgave te staan, zodat ik ze gemakkelijk terug kan vinden.

Of ik het lang ga volhouden, dat weet ik nog niet. Voor nu vind ik het leuk en best wel handig en wie weet maak ik ooit mijn eigen familieagenda. Maar voor nu is het prima zo.

8 opmerkingen:

 1. Wauw. Wat mooi!!!! Bij mij zou zoiets veel rommeliger zijn en geklieder. Ik houd ook allerlei lijstjes en boekjes bij, maar weet niet of ik die zou laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi gedaan! Ziet er al super netjes uit! Ik hou zelf mijn agenda 'creatief' bij. D.m.v. Een a4 map waar ik alles in organiseer 👌 Ook heerlijk om te doen!

  Liefs Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superhandig lijkt me, alleen zie ik er zelf geen beginnen aan... en je muziekkeuze 'god is a dj'. Zalig

  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap!! Echt leuk om even te mogen meekijken :-)
  ps: Dingen waar je blij van wordt... same here! Ook vooral dat 'weekend zonder afspraken' :-) hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om even te mogen gluren bij jou in je bullet journal. Ziet er superleuk uit allemaal! En wat je zegt, zolang het leuk is is het prima. Ik ben ook heel benieuwd hoe lang ik het volhoud.
  Liefs,
  Brigit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. In elk geval handig dat je alles op 1 plek hebt. Ik heb sommige dingen op papier en sommige digitaal. En dan op allerlei plekken... Ik heb trouwens de schrift-versie van dit notebook. Die gebruik ik op mijn werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om mee te kijken hoe jij jouw bullet journal hebt gevuld en gebruikt. Zo is het een echt persoonlijke journal. Ik werk ook met een bullet journal. Ht bevalt prima en werkt een onderdeelniet, dan laat je die een volgende periode gewoon weg.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi overzichtelijk geheel heb je er van gemaakt. Zo netjes ook. Mooi!
  Naast de functionele pagina's zijn toch ook juist de totaal overbodige lijstjes leuk. Die afwisseling maakt het naast functioneel ook gewoon heel leuk.
  Bedankt voor het kijkje in jou bullet journal!

  BeantwoordenVerwijderen