zaterdag 19 juli 2014

It's a boy!

Binnenkort mogen we op kraamvisite bij een lief, klein mannetje. Mama houdt van gehaakte spulletjes, dus een gehaakt kraamcadeautje mag niet ontbreken. En wat is er leuker dan deze te maken in de kleuren van de babykamer.


Een gehaakt kleerhangertje is zo gemaakt volgens het patroon van Haken en Meer.


Ook was ik op zoek naar een eenvoudig patroon voor een uiltje. Het patroon van Love The Blue Bird heb ik vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands.

PATROON UILTJE

Ik heb Rio katoengaren gebruikt in de kleuren van de babykamer en haaknaald 3.0. Het geheel moet redelijk strak gehaakt worden.


Ronde 1:
Begin met 4 lossen, sluit met 1 hv, haak 6 vasten en sluit met 1 hv.
Ronde 2:
Haak in elke vaste 2 vasten en sluit met 1 hv.

Ronde 3:
Wissel van kleur haak 2 l. Dan 1 v in de 1e vaste en dan 1 l, 1 v in de volgende vaste en dan 1 l. Herhalen tot het einde van de ronde en 1 hv in de 2e l van de eerste 2 l.

Ronde 4:
Wissel van kleur en haak 1 l. 1 st in de ruimte van de losse en 1 v in de eerste vaste van de vorige ronde. Herhalen tot het einde van de ronde en 1 hv in de losse.

Ronde 5:
Haak 2 l en 1 st in dezelfde steek. Dan 2 st in de volgende steek, 1 v in de volgende 3 steken en 2 st in de volgende 2 steken. Aan de bovenkant van de cirkel heb je dan van rechts naar links: 2 l + st, 2 st, 1 v, 1 v, 1 v, 2 st, 2 st.
Haak nu 1 hv in de volgende steek, 1 v in de volgende 3 steken, 2v in de 4e steek. Herhaal nu 1 v, 1 v, 1 v, 2v in 4e steek tot het einde van de ronde 1 hv in de volgende steek, 1 hv in de 2 l en 1 hv in het 1e st.
 
Om de bovenkant van het uiltje af te maken haak je 1 hst in de volgende steek, 1 st, 1 l, 1 st in de volgende steek, 1 hst in de volgende steek, 1 hv in de volgende 2 steken, 1 hst de volgende steek,  1 st, 1 l, 1 st in de volgende steek, 1 hst in de volgende steek en sluit met 1 hv in de volgende steek. 
Dus: 1 hst, 1 st + 1 l + 1 st, 1 hst, 1 hv, 1 hv, 1 hst, 1 st + 1 l + 1 st, 1 hst, 1 hv.

Afhechten. Zorg dat je een lang stuk garen overhoudt voor de afwerking

Maak voor de ogen een lus van 4 l en 1 hv, 8 v in de ring en sluit met 1 hv. Gebruik het eindje om het oog aan het lijfje te bevestigen.

Maak een franse knoop voor het midden van het oogje. Hoe je een frans knoopje maakt, vind je in deze tutorial. 

Borduur tot slot het snaveltje erop.
Ik wilde graag een hangertje in 3D maken van het uiltje. Ik heb het lijfje nogmaals gehaakt in dezelfde kleuren, de twee zijden aan elkaar gehaakt met vasten, een lusje gemaakt met lossen en gevuld met vulwol. Zo schattig! Niet alleen leuk om bijvoorbeeld aan een kastdeur te hangen op de babykamer, maar ook als sleutelhanger of als hanger aan je tas.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten