Doorgaan naar hoofdcontent

Te gekke tas

In de kerstvakantie was ik bij Ons Winkeltje, ons plaatselijke wolwinkeltje. Al babbelend over de wolletjes in de winkel werd mijn aandacht getrokken door het Bobbiny garen en een leuke tas die de eigenaresse ermee had gemaakt. Nog niet eerder had ik hiermee gehaakt en wat is er nu leuker dan nieuw garen uitproberen? Ik kocht twee strengen Premium Cord 5 mm, met het idee er net zo'n tas van te maken. Omdat ik in die weken nogal veel bolletjes had gescoord op verschillende adresjes, legde ik ze in eerste instantie bij mijn wolvoorraad op de werkkamer. Ik had immers het voornemen om aan het begin van het nieuwe jaar eerst eens wat projecten af te ronden, voordat ik weer aan iets nieuws zou beginnen.


Afgelopen woensdag was ik wel toe aan iets nieuws, ik had een aantal grote projecten afgerond en ik had een hele dag om te haken. Heerlijk! Ik pakte de strengen Bobbiny om een begin te maken aan een tas, maar niet die tas die ik in eerste instantie wilde maken. Ik had op Pinterest een hele toffe steek gevonden, die ik wilde gebruiken: de Knit Stitch, een gehaakte steek die eruitziet als een gebreide steek.


Ik haakte de tas met haaknaald 12, het haken met dit garen vraagt nogal wat spierballen en met een kleinere haaknaald kostte het met te veel kracht. Inmiddels is ie klaar, voor mijn arm en schouder is dat maar beter ook. ;-) Want eigenlijk moet je niet te lang achter elkaar aan zo'n project, maar ik kan dat dan toch niet laten.

Superblij ben ik met het resultaat! Het patroon deel ik daarom graag met jullie.


PATROON TE GEKKE TAS

Nodig:
2 strengen Bobbiny Premium Cord 5 mm
haaknaald 12
haaknaald 10

Opmerkingen vooraf:
- Gebruik een gladde haaknaald zonder ergonomische greep.
- Leg altijd een knoopje aan de uiteinden van het koord.

Start met een ketting van 14 lossen met haaknaald 12.

1. 1 l, 4 v in de 2e losse vanaf de haaknaald, 12 v, 4 v in de laatste losse vanaf de haaknaald. Ga aan de onderkant verder, 12 v, 1 hv om de 1e v van deze ronde.

2. 1 l, 2 v in elke van de eerste 3 steken, 12 v, 2 v in elk van de volgende 4 steken, 12 v, 2 v in de laatste steek, 1 hv om de 1e v van deze ronde.

3. 1 l, 2 v in elk van de eerste 3 steken, 16 v, 2 v in elk van de volgende 4 steken, 16 v,2 v in de laatste steek, 1 hv om de 1e v van deze ronde.

Vanaf nu haak je geen gewone vasten, waarbij je de haaknaald onder de lus steekt, maar je steekt de haaknaald in de V van de vaste, dus tussen de twee draden door.


De steek lijkt daarmee op de breisteek (bs).


4. 1 l, 1 bs in elke steek, 1 hv om de 1e bs van deze ronde (de hv mag op de gebruikelijke plek, onder de lus, worden gehaakt).

5-25. herhaal ronde 4.

26, 1 l, (8 bs met haaknaald 12), (10 l met haaknaald 10), 6 steken overslaan, (18 bs met haaknaald 12), (10 l met haaknaald 10), 6 steken overslaan, (10 bs met haaknaald 12), 1 hv om de ronde te sluiten.

Controleer of de hengsels in het midden zitten en netjes tegenover elkaar. Zo niet, schuif dan de handvatten iets op, zodat ze wel in het midden zitten en tegenover elkaar.

27. 1 l, (7 bs met haaknaald 12), (16 v om de lossen met haaknaald 10), sla de volgende steek over, (16 bs met haaknaald 12), (16 v om de lossen met haaknaald 10), sla de volgende steek over (9 bs met haaknaald 12), hecht af en werk de draad netjes weg.

Reacties

 1. Hey Daphne,
  Wat een mooie tas. Echt heel gaaf met die steek. Ik zag laatst een col gemaakt met zo'n steek geloof ik, die vond ik ook erg mooi. Ik ga het patroon zeker opslaan, misschien toch eens iets om te proberen. Misschien iets om op de handwerkbeurs naar te kijken. geen idee. we gaan het zien.
  Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die is suuuuuuppppeeer mooi! Bedankt voor het patroon te delen.

  Fijn weekend, groetjes Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie tas!!
  Mooie maat ook, niet te groot, maar zeker groot genoeg.
  Mooie, duidelijke foto's en, detail
  ..... Wat past je nagellak mooi bij de kleur van het garen😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idd erg leuk om nieuw garen uit te proberen.
  Jouw tas is zeker geslaagd. Heel mooi!
  Groet, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Daphne: love your patterns. Do you have them in English please. Tks

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk patroon al is de bodem wat vreemd en krult de tas als ‘n wokkel. Hoop dat dit verholpen wordt als ik verder haak!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb daar ook last van, dat de bodem omkrult. Komt dit nog goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naarmate de tas hoger wordt, gaat deze steeds minder krullen. Komt goed.

   Verwijderen
 8. Waarom gebruik je geen ergonomische haaknaald?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nooit een ergonomische haaknaald van dit grote formaat gezien. Jij wel? Dat zou inderdaad fijner werken.

   Verwijderen
 9. Haak je gewoon door, of sluit je elke ronde af, zoals bij de mandjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij dit patroon sluit ik elke ronde af. Bij het patroon van het mandje (https://haak-en-maak.blogspot.com/2018/01/mandje-patroon) doe ik dat niet.

   Verwijderen
 10. Reacties
  1. Dit is de breisteek, zoals uitgelegd bij toer 3.

   Verwijderen
 11. Wat zijn de afmetingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De breedte is 37 cm en de hoogte 32 cm (excl. hengsel).

   Verwijderen
 12. Hey,
  Ziet er een hele leuke tas uit! Wat betekenen de afkortingen? Want die begrijp ik niet zo goed en zonder dat te begrijpen kan je natuurlijk niet aan de slag gaan 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je zoekt op Google naar "haaktermen nederlands", dan vind je allerlei overzichten met alle voorkomende haaktermen.
   In dit patroon komen de volgende steken voor:
   l = losse(n)
   v = vaste(n)
   hv = halve vaste(n)
   bs = breisteek (dit is geen officiële haakterm, maar hierboven leg ik uit wat ik hiermee bedoel)
   Succes!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Granny Square Boodschappentas

Mandje - patroon

Pannenlappen

Sunny Square Tote