woensdag 31 oktober 2018

Blik

De Dutch Design Week is al weer een paar dagen voorbij, langzaamaan kom ik van mijn roze wolk. Ik ben nog niet helemaal geland, nog steeds krijg ik leuke reacties en dan veer ik elke keer weer even omhoog.

De afgelopen weken hebben mijn handen niet stilgestaan en gleden er verschillende projecten van mijn haaknaald. Zo was vorige week mijn schone zus jarig en wilde ik een stoere woonaccessoire voor haar maken. Een hele tijd terug had ik een aantal kaarsjes in blik gescoord. Erg leuk, maar het etiket vond ik wat te liefjes. Nu had ik al vaker hoesjes om windlichten of om kaarsen gehaakt (deze liet ik zien in de blogposts Kaars, Lentelicht en Windlicht) maar ik wilde nu een stoerdere variant haken.


Ik haakte het hoesje niet rond, maar in een rechthoek, die net wat groter was dan de omtrek van het blikje. Vervolgens naaide ik de uiteinden strak tegen elkaar aan, waarbij er een strook aan de buitenkant overbleef. Een stukje leer eraan en klaar.


Het hoesje is natuurlijk niet alleen te gebruiken bij een kaars in blik. Je kunt hetzelfde doen met een conservenblik, dat je gebruikt als, ik noem maar wat, een pennenhouder. Ook de maat van het blikje maakt niet uit, je past gewoon het aantal lossen aan waarmee je begint en zorgt dat de ketting van lossen net wat ruimer is dan de omtrek van je blik.


PATROON BLIK

Nodig:
1 bol Drops Paris katoen
haaknaald 5.0
stopnaald
stukje leer (bijvoorbeeld van een oude riem)

Start met een ketting van lossen, een even aantal + 1 keerlosse, waarbij de ketting van lossen net iets groter is dan de omtrek van het blik.

1. 1 v in elke losse vanaf de 2e losse vanaf de haaknaald.

2. 1 keerlosse, *1 v in de voorste lus van de steek, 1v in de achterste lus van de volgende steek*, herhaal *_* tot aan het einde van de rij.

3 - x. herhaal rij 2 tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. Let op, trek je lapje even strak om het blikje heen en kijk goed of de hoogte nog steeds goed is of dat er nog een rij bij moet.

Hecht af, waarbij je de draad ruim afknipt. Met deze draad naai je de uiteinden strak aan elkaar, zodat ie goed om het blikje heen klemt en waarbij er een strook aan de buitenkant overblijft. Naai er tot slot een stukje leer aan.5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee is dit!
  Inderdaad lekker stoer, zeker met dat stukje leer.
  Mooie kleur garen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Daphne,
  Wat een leuk hoesje voor dat blik. Mooi met dat leren label om het af te maken.
  Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap hoor! Dat stukje dat uitsteekt maakt het echt een unieke, maar knusse eyecatcher!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg mooi en stoer!
  Hier ook allerlei blikjes in huis met een jasje. Jouw variant is ook erg leuk. Dit ideetje ga ik onthouden.
  Fijne dag verder!

  BeantwoordenVerwijderen